دستگاه تصفیه آب چیست و کاربرد و عملکرد آن چگونه است؟
پس از صنعتی شدن جوامع شهری و افزایش آلودگی های صنعتی و ورود آنها به آبهای زیرزمینی، دیگر نمی شود همانند قدیم از هر آبی جهت آشامیدن و استفاده روزمره استفاده کرد. اگر یادتان باشد در زمان های قدیم، افراد از آب چاه استفاده می کردند و به سختی آب را از چاه بیرون می […]
پس از صنعتی شدن جوامع شهری و افزایش آلودگی های صنعتی و ورود آنها به آبهای زیرزمینی، دیگر نمی شود همانند قدیم از هر آبی جهت آشامیدن و استفاده روزمره استفاده کرد. اگر یادتان باشد در زمان های قدیم، افراد از آب چاه استفاده می کردند و به سختی آب را از چاه بیرون می کشیدند اما این آب، آبی تمیز و قابل شرب بود. حال امروزه نحوه و طریقه زندگی شهری به گونه ای دیگر تغییر یافته و دسترسی به آب آشامیدنی دیگر دشوار نیست، تنها با باز کردن شیر، آب در دسترس شما قرار میگیرد. اما مسئله اینجاست که این آب صد در صد سالم و عاری از هرگونه آلودگی است؟
همچنین با روی کار آمدن دستگاه های تصفیه آب خانگی دسترسی به آب خالص و عاری از هرگونه آلودگی بسیار ساده تر شده است. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تصفیه آب و خواندن مطالب علمی و کاربردی در مورد خرید دستگاه تصفیه آب هستید، پیشنهاد میکنیم به سایت تصفیه آب گوارنوش سر بزنید.
تاریخچه تصفیه آب و دستگاه آب تصفیه کن
از سال 1627 میلادی راه های بسیاری زیاد جهت تصفیه آب به روش های مختلف مورد استفاده قرار گرفت تا اینکه در سال 1804 اولین تصفیه خانه در شهر پیزلی اسکاتلند جهت تصفیه آب ساخته شد که از فیلترهایی که از جنس شن و ماسه بودند و سیستم های توزیع بر اساس یک اسب و گاری استفاده میکردند. پس از این در سال 1880 فیلترهای شنی سریع در آمریکا ابداع شد که استفاده از آن در بسیاری از کشورها به دلیل شیوع بیماری ها در اثر مصرف آب آلوده، اجباری شد. تا امروزه که روش های زیادی برای تصفیه و از بین بردن آلودگی از آب ها ابداع شده است که در حال حاضر بهترین تکنولوژی جهت تصفیه آب، روش اسمز معکوس میباشد که تمام دستگاه های تصفیه آب در سراسر جهان با بهره گیری از این روش ساخته شده و به بازار عرضه می گردد. دستگاه های تصفیه آب به سه تقسیم می شوند که در قدرت تصفیه و میزان آب تصفیه شده در روز متفاوت هستند و هرکدام کاربرد متفاوتی دارند.
- دستگاه آب تصفیه کن خانگی
- دستگاه تصفیه آب صنعتی
- دستگاه تصفیه آب نیمه صنعتی
امروزه در صنایع بزرگ و در کارخانههایی که جهت تولید مواد غذایی نیاز به دستگاه آب تصفیه کن دارند، از دستگاه تصفیه آب صنعتی یا نیمه صنعتی با توجه به نیازشان استفاده میکنند و اما دستگاه های آب شیرین کن خانگی که امروزه خواهان بسیار زیادی دارند و با توجه به افزایش آلودگی آب شرب، به یک نیاز اصلی و مبرم برای هر خانه ای تبدیل شدند.
دستگاه های آب تصفیه کن خانگی به دو دسته تقسیم میشوند: دستگاه های خانگی زیر سینکی و رومیزی
تفاوت این دو در شکل ظاهری و قیمت آن هاست. دستگاه های خانگی رومیزی به دلیل شکیل بودن قیمت بالاتری دارند اما دستگاه های آب شیرین کن خانگی زیر سینکی تخصصی تر بوده و همانطور که از اسمشان پیداست، زیر سینک ظرفشویی نصب میشوند.
دستگاه تصفیه آب خانگی زیر سینکی
دستگاه های تصفیه آب خانگی از دو روش اولترافیلتراسیون و اسمز معکوس بهره میگیرند که اکثر بر اساس تکنولوژی اسمز معکوس به بازار عرضه می شوند. دستگاه های زیر سینکی اغلب فضای کمی را اشغال می کنند و عملکرد بهتری در تصفیه کردن آب دارند.
روش تصفیه آب به روش اسمز معکوس Reverse Osmosis
روش اسمز (جریان آب با غلظت کم به سمت آب با غلظت بیشتر) یک پدیده در طبیعت است که نیاز به هیچ گونه انرژی ندارد اما برای تولید جریان در جهت عکس، نیاز به فشار و نیرو به محلول با غلظت بالاست. در دستگاه تصفیه آب خانگی با تکنولوژی اسمز معکوس این پدیده در مرحله چهارم توسط فیلتر ممبران صورت می گیرد تا تمامی ذرات بسیار ریز و تمام ناخالصی ها از آب حذف شود.
نحوه عملکرد دستگاه تصفیه آب
قبل از شرح عملکرد دستگاه تصفیه آب به این سوال پاسخ خواهیم داد که دلیل استفاده از آب شیرین کن های خانگی چیست؟ آب های زیرزمینی پس از تصفیه در تصفیه خانه ها حامل ترکیبات کلردار می باشند و پس از جاری شدن در لوله های آب شهری و رسیدن به لوله کشی ساختمان علاوه بر ترکیبات کلردار، حاوی زنگ آهن، نیترات و نیتریت و دیگر فلزات سنگین خواهد شد. قابل ذکر است که میزان آلودگی در هر منطقه متفاوت است. به همین علت است که آب شیر قبل از مصرف نیاز به تصفیه دارد تا تمامی آلودگی و ناخالصی ها حذف شود.
دستگاه های تصفیه آب خانگی RO در شش الی هشت مرحله توسط فیلترهای بسیار قوی، تمامی آلودگی و ناخالصی را از بین میبرد. دستگاه های اسمز معکوس اصل و با کیفیت این قابلیت را دارند که شما پس از مرحله پنجم هر نوع فیلتری را که موجب افزایش کیفیت آب می شود؛ به آن اضافه کنید.
اگر قصد خرید دستگاه تصفیه آب معتبر با بهترین کیفیت هستید، پیشنهاد ما به شما خرید دستگاه تصفیه آب خانگی ایزی ول تایوان میباشد. حال قصد داریم مراحل تصفیه آب در دستگاه های اسمز معکوس RO را شرح دهیم.
مراحل تصفیه در دستگاه های تصفیه آب خانگی اسمز معکوس
همانطور که در بالا گفته شد در دستگاه های تصفیه آب خانگی با تکنولوژی اسمز معکوس آب از شش الی هشت مرحله و بلکه هم بیشتر عبور می کند تا تصفیه و قابل شرب شود. در هر مرحله یک فیلتر تعبیه می شود که هر کدام وظیفه خاصی را انجام می دهند و در اصل مکمل یکدیگر می باشند. همچنین آب با گذر از هر فیلتر آماده ورود به فیلتر بعد خواهد شد و اگر در مراحل قبل، هر کدام از فیلترها به خوبی عمل نکند کار تصفیه و کیفیت آب خروجی تحت تاثیر قرار می گیرد و از همه مهتر اینکه پس از مدتی دیگر فیلترها و حتی خود دستگاه دچار عیب و نقص فنی خواهد شد. توصیه میکنیم؛ علاوه بر خرید و استفاده از فیلترهای برند، باکیفیت و همچنین معتبر و دارای استاندارد و گواهینامه های جهانی، در زمان معین آن ها را تعویض کنید. در این صورت دستگاه دچار مشکل نخواهد شد.
مرحله اول: (فیلتر پروپیلن-PP)
نحوه عملکرد دستگاه تصفیه آب با تکنولوژی اسمز معکوس به این صورت است که آب در مرحله اول پس از ورود به دستگاه وارد فیلتر تصفیه آب پلی پروپیلن 5 میکرونی میشود. در این مرحله تمام ذرات درشت تا 5 میکرون نظیر گل و لای، رسوبات، شن و ماسه از آب حذف میگردد. همچنین برای جلوگیری از ورود ذرات بسیار درشت در آب، یک فیلتر پیش تصفیه در نقطه ورود آب به لوله کشی ساختمان قرار دهید.
مرحله دوم: (فیلتر کربن پودری یا کربن اکتیو-PAC)
فیلتر مرحله دوم یا همان فیلتر کربن اکتیو پودری (Powdered (Active Carbon که به UDF نیز معروف است، ازکربن یا همان زغال چوب ساخته می شود. کربن ماده ای بسیار متخلخل است که مساحت بزرگی را جهت جذب آلودگی ها فراهم میکند. در حال حاضر بهترین نوع کربن جهت ساخت فیلترهای تصفیه آب، کربن بر پایه گیاهی است که عمدتا آن را از منابع طبیعی مثل پوست نارگیل، پوست پسته یا گردو بدست می آورند. وظیفه این فیلتر از بین بردن گازهای سمی محلول در آب، بو، مزه و طعم نامطبوع آب است. علاوه بر این میزان کلر و ترکیبات کلردار که در تصفیه خانه های مرکزی جهت تصفیه آب، استفاده میکنند را کاهش میدهد. عملکرد این فیلترها به این صورت است که آب پس از ورود و گذر از حفره های کربن، بو، طعم، مزه نامطبوع و میزان ترکیبات شیمیایی آن کاهش مییابد.
مرحله سوم: (فیلتر کربن بلاک-CTO)
سومین مرحله تصفیه آب در دستگاه اسمز معکوفس مکمل دو مرحلهی قبل است. در این مرحله، فیلتر کربن بلاک color taste order قرار میگیرد. در واقع می توان گفت که: 3 مرحله اول مراحل پیش تصفیه بشمار میآیند. این فیلتر توانایی حذف ترکیبات آلی محلول در آب را دارد و همچنین می تواند طعم، بو و مزه نامطبوع باقی مانده از مراحل قبل را بهبود ببخشید. فیلتر تصفیه کربن بلاک توانایی حذف ذرات تا 10 میکرون را دارد. پس از گذر آب از این 3 مرحله، آماده ورود به قلب دستگاه تصفیه آب با همان فیلتر ممبران membrane میشود.
مرحله چهارم: (فیلتر ممبران-membrane)
اصلی ترین مرحله در دستگاه آب تصفیه کن خانگی، مرحله چهارم است. در مرحله چهارم فیلتری قرار می گیرد که تمام ذرات ریز باقی مانده از مراحل قبل را حذف کند. فیلتر ممبران membrane بعنوان قلب دستگاه تصفیه آب شناخته می شود. این فیلتر توانایی حذف ریزترین ذرات تا اندازه 0.0001 میکرون را دارد و برای تصفیه از روش اسمز معکوس بهره می گیرد. که در پیش تر از این آن را توضیح دادیم. در این مرحله ذرات معلق، نیترات، نیتریت، فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی به طور کامل از بین می رود. سپس آب پس از تصفیه کامل به صورت قطره ای وارد مخزن ذخیره میگردد و پس از آن به دو قسمت تقسیم می شود. آب تصفیه شده به شیر برداشت جهت استفاده هدایت میشود و قسمت آلوده، وارد فاضلاب می گردد.
مرحله پنجم: (فیلتر پست کربن خطی-inline)
در پنجمین مرحله از دستگاه آب شیرین کن خانگی اسمز معکوس فیلتر پست کربن اینلاین یا همان خطی که حاوی دانه های کربن فعال است، قرار میگیرد. این فیلتر در مسیر خروج از ممبران و ورود به مخزن تصفیه آب قرار گرفته تا ناخالصی های باقی مانده از مرحله چهارم و طعم، بو، رنگ و مزه نامطبوع احتمالی را برطرف کند.
مرحله ششم: (فیلتر مینرال یا مواد معدنی-mineral)
در آخرین مرحله از تصفیه آب در دستگاه های اسمز معکوس، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن انسان که در طول مسیر تصفیه کامل از بین رفته است، به میزان لازم به آب بازمیگردد. این امر توسط عبور آب از فیلتر مواد معدنی یا همان مینرال اتفاق می افتد. لازم به ذکر است که برخی از افراد برای بالا بردن کیفیت آب تصفیه شده، پس از مرحله ششم یا در همین مرحله از دیگر فیلترها نظیر فیلتر قلیایی جهت از بین بردن حالت اسیدی آب، فیلتر اکسیژن ساز جهت تولید اکسیژن در آب یا فیلتر UV استفاده می کنند. حتی این قابلیت در برخی از دستگاه های تصفیه آب وجود دارد که تمام این فیلترها را اضافه کنید.
ممنون خیلی مطلب خوبی بود