علائم روماتیسم پا چیست؟
علائم روماتیسم پا میتواند با شدتهای مختلف بروز کند. همچنین ممکن است بیماران همه علائم روماتیسم را یکسان تجربه نکنند. این موضوع به فاکتورهایی مانند سن، جنسیت و وضعیت عمومی بیماران بستگی دارد.
مثلا علائم روماتیسم در زنان شدیدتر از مردان است. پزشکان متخصص زنان تهران و روماتولوژیستها تغییرات هورمونی در زنان را از مهمترین دلایل آن میدانند. روماتیسم پا یک بیماری التهابی و خود ایمنی است که بهطور خاص مفصلهای پا را تحت تاثیر قرار میدهد. در طی آن سیستم ایمنی به اشتباه به بافتهای سالم مفصلها حمله میکند. این بیماری به شدت روی کیفیت زندگی بیماران تاثیر میگذارد و باعث ایجاد محدودیت در انجام فعالیتهای روزمره میشود. راهی برای درمان قطعی روماتیسم وجود ندارد. به همین دلیل پزشکان سعی میکنند با کنترل علائم از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنند. به مطالعه این مقاله ادامه دهید تا بیشتر در مورد علائم روماتیسم پا بدانید.
علائم روماتیسم پا در بزرگسالان چیست؟
از رایجترین علائم روماتیسم پا در زنان و مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دردهای مفصلی
دردهای مفصلی را میتوان از ابتداییترین و مهمترین علائم روماتیسم پا معرفی کرد. در این بیماری سیستم ایمنی بافتهای بدن را تخریب میکند، به همین دلیل باعث ایجاد التهاب میشود. التهاب نیز با درد و ناراحتی همراه است. این درد میتواند شدید و مزمن باشد. زمانی که بیماری پیشرفت میکند تزریق انواع مُسکن از موثرترین تکنیکها برای کاهش درد است. اگر با چنین مشکلی مواجه هستید حتما به مشاوره با دکتر روماتولوژی تهران نیاز دارید. علاوهبر این میتوانید از متخصصان درد نیز برای مدیریت دردهای مفصلی ناشی از روماتیسم پا کمک بگیرید.
سختی در حرکت
یکی دیگر از شایعترین علائم روماتیسم پا، سختی در حرکت مفاصل است. این بیماری به دلایل زیر باعث سختی در حرکت میشود:
- آسیب به بافتهای مفصل
- تجمع مایع مفصلی: در پاسخ به التهاب، مایع مفصلی سینوویال یا مایع زلالهای (Synovial fluid) افزایش مییابد. همیشه مقداری از این ماده برای حفظ حرکت و لغزش مناسب درون مفصلها وجود دارد. زمانی که التهاب ایجاد میشود، بدن در واکنش به آن حجم بیشتری از این مایع را تولید میکند. تجمع این مایع نیز منجر به سختی حرکت مفصلهای پا میشود.
- تضعیف عضلات پیرامون مفاصل: به دلیل درد و سختی در حرکت، افراد مبتلا به روماتیسم پا ممکن است به طور طبیعی کمتر تحرک داشته باشند. این میتواند منجر به تضعیف عضلات پیرامون مفاصل شود که در نتیجه سختی در حرکت را تشدید میکند.
تغییر شکل مفاصل
علائم روماتیسم پا در مراحل پیشرفته خود را با تغییر شکل مفصلهای پا نشان میدهد. این تغییر شکل میتواند به صورت ورم در مچ پا یا چکشی شدن انگشتان پا بروز کند. این بیماری به شکل زیر میتواند باعث تغییر شکل مفصلهای پا شود:
- تغییرات در غضروف: تخریب غضروف مفصلی باعث کاهش لغزندگی میشود و فشار بین استخوانها را افزایش میدهد. این عارضه به تدریج میتواند باعث تغییر شکل مفصلهای پا شود.
- تغییر در اندازه و شکل مفصلها: تجمع مایع مفصلی و تشکیل بافت نسجی جدید اندازه و شکل مفصلها را تغییر میدهد. این تغییرات ممکن است باعث ورم و تغییر شکل غیرطبیعی مفصلهای پا شوند.
- فرایند التهابی: التهاب مفصلی ناشی از روماتیسم پا باعث تخریب بافتهای اطراف مفصلها و تغییر شکل آنها میشود.
کاهش دامنه حرکتی مفاصل پا
کاهش دامنه حرکتی مفاصل پا به معنای محدود شدن حرکت طبیعی و کاهش انعطاف مفصلهای پا است. فاکتورهایی مانند تخریب غضروف، تجمع مایع مفصلی و تشکیل بافت نسجی جدید از مهمترین دلایل آن بهشمار میروند. پزشکان روماتولوژی برای کنترل و مدیریت این مشکل در کنار دارو درمانی، فیزیوتراپی و کاردرمانی را نیز به بیماران توصیه میکنند. همچنین برای پیشگیری از پیشرفت علائم روماتیسم پا ممکن است مصرف برخی مکملها نیز به شما پیشنهاد شود.
درد ناشی از فعالیت
پزشکان ارتوپدی و روماتولوژی درد ناشی از فعالیت را به عنوان یکی دیگر از رایجترین علائم روماتیسم پا معرفی میکنند. این درد متغیر است و به فاکتورهایی مانند شدت روماتیسم، وضعیت سلامت عمومی بیمار و فعالیت مورد نظر بستگی دارد. ممکن است حین انجام فعالیتهای روزمره یا حتی فعالیتهای سبک با این درد مواجه شوید. این درد معمولا با حرکت و فشار بر مفصلها افزایش مییابد. بیشتر بیماران آن را به صورت تیز، حاد و یا مزمن توصیف میکنند. در زمان استراحت درد کاهش مییابد؛ با این حال به علت درد و سفتی مفاصل، در انجام حرکاتی مانند بالا رفتن از پله مشکل خواهید داشت.
احساس گرما در پا
التهاب ناشی از روماتیسم باعث افزایش جریان خون در ناحیه آسیبدیده میشود، به همین دلیل احتمالا در مفصلهای پا احساس گرما میکنید. علاوهبر این تجمع مایع مفصلی، اسپاسم عروق و فعالیت سیستم ایمنی نیز منجر به افزایش دما در قسمتهای ملتهب پا میشوند.
آیا علائم روماتیسم پا در کودکان با بزرگسالان فرق دارد؟
علائم روماتیسم پا در کودکان ممکن است با بزرگسالان تفاوتهایی داشته باشد:
- نوع مفصل: در کودکان، مفاصل مختلف تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرند، اما معمولا زانوها، مچها و مفاصل پایینی بیشترین آسیب را میبینند.
- چگونگی بروز علائم روماتیسم پا: در کودکان، علائم بیماری ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شوند و سپس به طور دائمی یا موقت بهبود یابند. در بزرگسالان، علائم ممکن است به صورت مزمن باشند.
- تاثیر بر رشد: روماتیسم پا در کودکان میتواند باعث اختلال در رشد آنها شود.
برای درمان علائم روماتیسم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای مدیریت علائم روماتیسم به تخصص چندین پزشک نیاز دارید:
- روماتولوژیست (Rheumatologist): این پزشکان در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای خود ایمنی تخصص دارند. از جمله این بیماریها میتوان به آرتریت روماتوئید (Rheumatoid Arthritis)، آرتریت جوانان (JIA) و آرتریت لوپوس (Lupus arthritis) اشاره کرد.
- فیزیوتراپیست (Physiotherapist): این گروه از پزشکان با استفاده از تکنیکهایی مانند تمریندرمانی به شما کمک میکنند تا خشکی و سفتی عضلات را مدیریت کنید. آنها با توجه به وضعیت بیمار از شیوههایی مانند درمان دستی، الکتروتراپی، مگنتتراپی و آب درمانی نیز استفاده میکنند.
- متخصص کاردرمانی (Occupational Therapy): مهمترین هدفی که این گروه از پزشکان به دنبال آن هستند، حفظ استقلال بیمار است. آنها از تکنیکهای مختلف توانبخشی برای کمک به بیمار استفاده میکنند.
- متخصص تغذیه (Nutritionist): تغذیه مناسب میتواند به بهبود وضعیت التهابی، کاهش درد و افزایش کیفیت زندگی بیماران کمک کند. این گروه از پزشکان بیماران را راهنمایی میکنند تا ویتامین و مواد معدنی لازم را در رژیم غذایی خود داشته باشند.
اگر برای کنترل علائم روماتیسم به مشاوره و راهنمایی هر یک از این پزشکان نیاز دارید، میتوانید از طریق خدمات آنلاین سلامت درخواست مشاوره پزشکی اینترنتی دهید.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید